poniedziałek, 5 grudnia 2016

Sernik korzenny


Składniki:
  • 500 g mielonego twarogu
  • 160 g cukru pudru
  • 2 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 4 jajka
  • 280 g herbatników
  • 130 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka budyniu waniliowego 
Herbatniki zmiel, dodaj 2 łyżeczki przyprawy do piernika i rozpuszczone masło. Wymieszaj.
Blaszkę wysmaruj masłem i wyłóż herbatnikami. Tak przygotowany spód przełóż do lodówki na 30 minut.
Twaróg utrzyj z cukrem pudrem. Cały czas ucierając dodawaj po jednym jajku. Na koniec dodaj ekstrakt waniliowy i przyprawę do piernika. Do masy budyniowej dodaj budyń (proszek) i wymieszaj. Masę serową wyłóż na wcześniej przygotowany spód i piecz w 180 C.  przez 50 minut.


10 komentarzy :

  1. po takim serniku odrazu pachnie świętami w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie na święta musimy zrobić sernik korzenny :) My zawsze dodajemy jeszcze trochę puree z dyni <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak,ja również często dodaje puree dyniowe do ciast,z piernikiem,obłęd !

      Usuń
  3. Jej, ale musiało pachnieć! :)
    Polałabym go tylko dodatkowo czekoladą, pycha ^_^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. albo cukrem pudrem,,,dobry pomysł :)

      Usuń
  4. Rewelacyjny sernik - już czuję ten zapach. :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiego sernika jeszcze nie jadłam, ale chętnie bym się na niego pokusiła :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka