wtorek, 13 grudnia 2016

Makaron dyniowy


Domowy makaron jest najlepszy,chyba każdy mi to przyzna. Ja ogólnie mało kiedy go robię,ale jeśli już,to robię go naprawdę sporo. Jeśli pokroicie go cienko będzie idealny do rosołu. Jeśli będzie troszkę grubszy,do sosów,zup,na słodko lubb tak po prostu bez niczego . Tak lubi moje
dziecko,zamiast chipsów. Ahh wybaczcie,że nie ma zdjęcia po ugotowaniu,ale..makaron znikł w niewyjaśnionych okolicznościach :D 

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki puree z dyni
  • 1/4 łyżeczki soli
W misce połącz ze sobą mąkę i sól. Dodaj jajka i puree dyniowe. Ciasto przełóż na stolnicę posypaną mąką i zagnieć ciasto. Gotowe ciasto podziel na 4 części. Każdy kawałek rozwałkuj i zawiń w rulon i pokrój na makaron.
Makaron rozkładamy na stolnicy,desce itp i suszymy przez kilka godzin. Gotowy makaron możecie ugotować lub zamrozić i użyć innym razem.

7 komentarzy :

  1. muszę się z Tobą zgodzić nie ma jak domowy :) ale mi się jakoś nigdy nie chce robić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie robiłam,ale podziwiam tych ,którzy mają do tego cierpliwość.Super.

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam tylko kluski dyniowe, makaron jeszcze przede mną :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dyniowego jeszcze nie jadłam. :-) Trzeba wypróbować. :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię dynię. Makaronik trzeba zrobić i spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dynię uwielbiam! ale ciekawy przepis! Makaron domowy najlepszy!

    OdpowiedzUsuń
  7. Takiego makaronu nie jadłam jeszcze ale pamiętam te czasy kiedy z babcią robiłyśmy co sobotę świeży makaron.

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka