środa, 7 grudnia 2016

Krokiety z kapustą i pieczarkami


Gorący barszczyk czerwony,albo rosołek a do tego krokiety. Brzmi i smakuje genialnie. Niby takie banalne,,,a ze stołu znikają najszybciej.

Składniki:

Ciasto:
  • 1/2 szklanki wody 
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 4 łyżki oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
Farsz:
  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • cebula
  • 1/2 kg pieczarek
  • sól i pieprz
Składniki na ciasto dokładnie mieszamy. Odstaw na kilka minut, po czym usmaż naleśniki.
Kapustę ugotuj. Po czym odsącz z nadmiaru wody i posiekaj.
Pieczarki drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce,cebulę pokrój w kostkę.
Cebulę podsmaż, dodaj pieczarki. Dopraw solą i pieprzem. Smaż przez kilka minut aż woda odparuje. Następnie dodaj pokrojoną kapustę i wymieszaj.
Farsz wykładamy na naleśniki i zawijamy krokiety.
Gotowe krokiety  usmaż obtoczone w jajku i bułce tartej. 

3 komentarze :

  1. bardzo lubię, do tego jeszcze tylko kubek barszczyku i pyszny obiad gotowy

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja również bardzo lubię, nawet robiłam niedawno, ale z samymi pieczarkami. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne i doskaonałe do akcji 12 potraw na świąteczny stół:)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka