środa, 7 grudnia 2016

Ciasto z makiem z mandarynkowym aromatem


Czym pachną święta ? Oczywiście pomarańczami i mandarynkami ! Lubię je wszystkie, i na surowo,w deserach,ciastach ahhh. W tym okresie zjadamy je kilogramami. 
Do zrobienia tego ciasta korzystałam z foremki od Papilart. Kiedyś często korzystałam z form silikonowych,ale wiecie co? Te papierowe są o niebo lepsze !

Składniki:
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki zmielonych na mączkę migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 3 łyżki maku
  • 3 łyżki soku z mandarynek (możecie zamienić na sok z pomarańczy lub z cytryny)
  • skórka starta z 1 mandarynki
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 220 g miękkiego masła
Do miski dodaj mąkę,zmielone migdały,proszek do pieczenia,sodę oraz sól. Wymieszaj i odstaw na bok. W osobnej misce połącz ze sobą maślankę,mak,sok i skórkę z mandarynek.
Masło wraz z cukrem utrzyj. Następnie cały czas ucierając dodawaj jajka. Utarte masło oraz mąkę dodaj do maślanki. Wymieszaj drewnianą łyżką. Ciasto przełóż do foremki od Papilart i piecz przez ok. 50 minut w temp 175 C.
Ostudzone ciasto można polać np. lukrem.

7 komentarzy :

  1. zapach cytrusów i przypraw korzennych to i u mnie zapach świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapach cytrusów, to faktycznie zapach świąt. Ciasto musi być pyszne, a foremka ładna bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe, w sam raz na Święta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj tak, Święta pachną mandarynkami:) I kapustą;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacyjne ciasto. :-) Już czuję zapach Świąt. :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Popieram - jak swieta to muszą być mandarynki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Makowce bardzo lubimy ale ciasta z makiem jeszcze nie robiłyśmy. Chociaż nie, raz dodałyśmy mak do biszkoptu i całkiem fajnie się wpasował :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka