piątek, 4 listopada 2016

Placki ryżowe


Składniki:
  • 100 g ryżu basmati
  • 1 1/4 szklanki mleka
  • 1 1/4 szklanki mąki pszennej
  • jajko
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 5 łyżek masła
Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie. Ostudź.
Mąkę przesiej do miski. Dodaj proszek do pieczenia i sól. Do mąki dolej mleko i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj ryż i jajko,wymieszaj. W rondelku rozpuść masło i dodaj do ciasta,połącz.
Łyżką kształtuj placuszki i smaż na patelni z obu stron na złoty kolor.

10 komentarzy :

  1. Ciekawy przepis, wyglądają bardzo apetycznie))

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam a wyglądają pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale grubaśne! W środku muszą świetnie wyglądać :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. właśnie chciałam zrobić również zdjęcie po przekrojeniu,ale..nie wiadomo kiedy i jak placki zniknęły z talerza :d

      Usuń
  4. Ale fajne, puchate ! Podoba mi się ten pomysł, świetny, kiedy mamy jakieś pozostałości ryżu z obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. takich jeszcze nie robiłam, super wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  6. dziękuję - BARDZO lubię tego typu żarełko :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka