wtorek, 22 listopada 2016

Kotlety z jajek


Gdy w lodówce nadmiar jajek,,,oczywiście muszą być kotleciki. Nie robiłam ich już rok,albo i lepiej. Ze swojskich jajek smakują najlepiej.

Składniki:
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 surowe jajko
  • 1 cebula
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1/2 pęczka szczypiorku
Jajka pokrój i przełóż do miseczki. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na patelni.
Podsmażoną cebulę przełóż do jajek,dodaj surowe jajko,posiekany szczypiorek,sól i pieprz. Dodaj bułkę tartą.
Formuj kotleciki,obtaczaj w bułce tartej i usmaż na dobrze rozgrzanej patelni.

8 komentarzy :

  1. a ja muszę przyznać, że nigdy takich nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tylko 2 jajka? Ile kotlecików z tego zrobisz? 2-3? A i czy ciasto nie wychodzi za mokre?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dla mnie wystarczająco,jeśli wiem,że na obiedzie będziemy wszyscy to robię z 10,jeśli kotlety są zbyt mokre,trzeba dodać bułki tartej

      Usuń
  3. Nie jadłam ich chyba od dzieciństwa:)

    OdpowiedzUsuń
  4. A próbowałaś zastąpić bułkę tartą mielonym siemieniem lnianym? Ja jeszcze tak nie kombinowałam, ale podobno "da się" :)
    Smacznie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak ale w mielonych kotletach, także do pulpetów i sosów :)

      Usuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka