wtorek, 8 listopada 2016

Gruszki w zalewie


Składniki:
  • 1 szklanka octu jabłkowego
  • 1/3 szklanki cukru
  • ok. 1 kg gruszek
  • 1 łyżeczka soli peklowej
  • 1 laska cynamonu
  • 6 goździków 
  • 1 szklanka wody
Gruszki umyj, przekrój na pół i pozbądź się gniazda nasiennego. Tak przygotowane gruszki przełóż do słoiczków. Goździki i cynamon powkładaj do gruszek.
Do garnka dodaj wodę,ocet,cukier,sól, postaw na ogniu i zagotuj.
Tak przygotowaną zalewą zalej gruszki. Pasteryzuj. 

6 komentarzy :

  1. Chyba nigdy nie jadłam takich gruszek;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie robiłam i nie jadłam, bardzo ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawy przepis, gruszki muszą być przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jadłam takie gruszki - uwielbiam je. Ale nigdy sama ich nie robiłam. Ewa, coś nie tak w przepisie jest -ostatni podpunkt "1 szklanka" i nie dopisałaś. Chodzi o wodę ? Bo zapisuję przepis do wypróbowania ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale ze mnie gapa ! Tak chodziło o wodę,poprawiłam :)

      Usuń
  5. Bardzo ciekawe, nigdy takich nie jadłyśmy :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka