piątek, 4 listopada 2016

Ciasto marchewkowe z rodzynkami


Mamy piątek. Jeszcze dobrze weekend się nie skończył a zaczyna się od nowa. Ale komu,to przeszkadza? Na pewno nie mi ! 

Składniki:
  • 140 g mąki pszennej
  • 140 g mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • 170 g cukru
  • 225 marchewki startej na tarce o średnich oczkach
  • 170 g rodzynek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 200 ml oleju rzepakowego
  • 200 ml wody
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki octu
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Dodatkowo :
  • 170 g cukru pudru
  • 120 g miękkiej margaryny
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • ziarna słonecznika do posypania
W misce połącz ze sobą wszystkie suche składniki. Dodaj marchewkę,rodzynki i pozostałe składniki. Dokładnie wymieszaj. Ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w 190 C. przez 45 minut, a następnie zmniejsz temperaturę piekarnika na 160 C. i piecze przez następne 30 minut. 
Margarynę utrzyj z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Taką masę wyłóż na wierzch ostudzonego ciasta. Posyp ziarnami słonecznika.

11 komentarzy :

  1. a ten kremik z wierzchu- palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie dość, że marchewkowe to jeszcze z kremem :) pyszności

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ciasto marchewkowe :) mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zjadłabym z chęcią, ale bez tego kremu:P

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiamy takie ciasta :) Ostatnio marchewkę zastępujemy dynią :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a u mnie odwrotnie ,dynię zastąpiłam marchewką :D

      Usuń
  6. Pyszne - marchewkowe kojarzy mi się właśnie z ta pora roku ;) Uwielbiam je !

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka