wtorek, 25 października 2016

Zupa pieczarkowa z zielonym groszkiem



Składniki:
  • 1 3/4 szklanki bulionu wołowego
  • 1 3/4 szklanki bulionu z kurczaka
  • 1 marchewka pokrojona w plasterki
  • 1/4 szklanki zielonego groszku
  • kawałek selera 
  • 1 cebula, posiekana
  • 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • szczypta rozmarynu 
  • pieprz i sól
  • szczypiorek 1/2 pęczka
Do garnka przelej oba buliony. Dodaj pieprz,rozmaryn,pieczarki,marchewkę,seler,cebulę i groszek.
Doprowadź do wrzenia,zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 15-20 minut. Na koniec dodaj posiekany szczypiorek i gotuj przez następne 5 minut.

5 komentarzy :

  1. Nie lubię zielonego groszku :) Można go jakoś zamienić? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. można zrobić bez groszka,lu dodać swoje ulubione warzywa,równie dobrze mogą być ziemniaki lub drobno pokrojona fasolka szparagowa

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy jakoś nie dodawałam groszku do pieczarkowej, ale ten pomysł bardzo mi się spodobał. tym bardziej, że twoja wersja tej zupy wygląda bardzo apetycznie i tak pokrzepiająco :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Już dawno nie jadłyśmy żadnej zupy z grzybami. Musimy zrobić w końcu a chyba mamy boczniaki w lodówce :P

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka