środa, 26 października 2016

Zupa kalafiorowa z serem


Składniki:
  • 1 średni kalafior
  • 1 marchewka
  • 1/3 średniego selera
  • sól i pieprz
  • chili w płatkach
  • 2 łyżki mąki
  • 10 dag sera żółtego
  • 2 szklanki mleka
  • bulion drobiowy
Marchewkę i selera obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Warzywa przełóż da garnka. Dodaj podzielony na różyczki kalafior i zalej bulionem.
Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez ok. 15 minut.
W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj. Powoli, cały czas mieszając dodawaj mleko. Gotuj jeszcze przez 2 minuty. 
Zupę podawaj z startym serem i płatkami chili. 


Grzyby i warzywa jesienne 2016

3 komentarze :

  1. Ewuniu wspaniała zupka, uwielbiam takie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawa ta zupa, chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba jeszcze nigdy nie jadłyśmy zupy z serem :D Ciekawie musi smakować :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka