niedziela, 30 października 2016

Zapiekanka z chleba


Składniki:
  • bułka wrocławska ok.10 kromek, może być również chałka lub inna drożdżowa bułeczka
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 40 g cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka kremówki
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • krem czekoladowy np. nutella
Foremni lub jedną większą nasmaruj masłem. Kromki bułki przekrój na pół,każdy kawałek posmaruj kremem i ułóż w foremkach.
Do miski dodaj jajko i żółtka. Utrzyj wraz z cukrem. Do garnka wlej mleko i kremówkę. Podgrzej, po czym powoli dodawaj utarte jajka. Na koniec dodaj ekstrakt waniliowy i wymieszaj. 
Tak przygotowaną masą zalej bułeczki i odstaw na 50 minut.
Piecz przez ok. 45 minut w 160 C.


4 komentarze :

  1. Fajny pomysł Ewa, robiłam ale na słono, dzieciom na pewno by taka wersja smakowała, muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nigdy takiej zapiekanki nie robiłyśmy ale wiele razy widziałyśmy podobne przepisy z użyciem chleba i bardzo nas ciekawią :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka