wtorek, 4 października 2016

Kotlety w musztardzie


Składniki:
  • 4 kotlety schabowe
  • 3 łyżeczki musztardy
  • 3 łyżki miodu
  • sok z 1 pomarańczy 
  • 3 gałązki tymianku
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki groszku zielonego
  • 1 łyżka rodzynek
  • 450 ml bulionu drobiowego
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 300 g kaszy kuskus
  • 3 dymki
  • 1 łyżka oleju + do smażenia
Tymianek posiekaj. W miseczce połącz ze sobą sok z pomarańczy, miód i musztardę.
Kotlety delikatnie rozbij, oprósz solą,pieprzem i tymiankiem. Kotlety przełóż do marynaty na ok. 30 minut.
Kaszę zalej bulionem,dodaj 1 łyżkę oleju. Przykryj i odstaw na ok. 5 minut.
Dymki i pietruszkę posiekaj.
Pomidorki pokrój w ćwiartki,czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki. Na patelni podsmaż razem dymki i czosnek,następnie dodaj pomidory,groszek i rodzynki. Wymieszaj i smaż przez chwilę.
Do warzyw dodaj kaszę kuskus i pietruszkę. Dopraw solą i pieprzem.
Kotlety usmaż z obu stron i podawaj z kaszą.

12 komentarzy :

  1. wyglądają obłędnie :) i pewnie tak właśnie smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepysznie wyglądają :) miłego dnia Ewuś :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie się u Ciebie zapowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Musztarda i miód to takie klasyczne połączenie do mięsa, ale jak wmieszałaś w to pomarańcze, to musiała być eksplozja smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię takie połączenie smaków, ale nigdy nie dodawałam soku pomarańczowego :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Musi mięso smakowac wybornie, na pewno świetnie mięknie

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie próbowałam z sokiem pomarańczowym. Fajny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo apetycznie wyglądają :) Ciekawie muszą smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. rewelacyjna ta marynata :) muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Takich kotletów jeszcze nie jadłam, ale muszą być pyszne!

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka