wtorek, 18 października 2016

Karkówka pieczona w sosie pomidorowym


Składniki:
  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • 500 g pieczarek
  • 1 seler
  • 2 średnie cebule
  • pieprz
  • przyprawa do mięs
  • koncentrat pomidorowy
  • 1 3/4 szklanki wody
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • pieprz i sól
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżki cukru
Pieczarki i cebulę pokrój w plasterki.
Karkówkę pokrój w plastry. Każdy plaster oprósz pieprzem i przyprawą do mięs. Mięso podsmaż mięso z obu stron.
Plastry mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym. Między mięso ułóż część pieczarek i cebulę.
Pozostałe warzywa ułóż na wierzchu. Seler zetrzyj na tarce o średnich oczkach i posyp mięso.
Do garnka dodaj ocet,wodę,cukier,pieprz i sól oraz koncentrat pomidorowy. Całość zagotuj a następnie polej mięso.
Karkówkę piecz w temp. 180 C. przez ok. 2 godziny 20 minut.

8 komentarzy :

  1. idealny obiad dla mojego Męża :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależś musi byc pyszna, wygląda bosko

    OdpowiedzUsuń
  3. Normalnie jak karkówka naszej babci, która jest hitem w naszej dużej rodzinie :)
    Nasz tata dałby się za nią pociąć :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka