czwartek, 6 października 2016

Gulasz węgierski


Zazwyczaj na weekend mam coś słodkiego ,ale tym razem no jak widać gulasz. Co będę ściemniać....no po prostu pyszny. Zazwyczaj podaję go z chlebem,czasem do każdej porcji dodaję kleks śmietany. Z czym Wy go podacie,to już zależy od Was. Chleb ziemniaki,lub bez dodatków,tak jak lubicie.

Składniki:
  • 3 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 4 główki czosnku
  • 3 czerwone papryki
  • 600-700 g wołowiny
  • 3 łyżki słodkiej papryki
  • 2 pomidory
  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 1 liść laurowy
  • sól i pieprz
  • 4-5 szklanek bulionu wołowego
Masło rozpuść, dodaj posiekaną cebulę i ją zeszklij.
Zdejmij garnek z ognia,dodaj słodką paprykę,pokrojoną w kostkę wołowinę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj.
Garnek ponownie postaw na ogniu. Mięso smaż przez ok. 10-15 minut. Po tym czasie dodaj posiekaną w kostkę paprykę. Smaż kolejne 5-7 minut. Następnie dodaj pokrojoną w plasterki marchewkę. Dodaj również pokrojone w kostkę ziemniaki,pomidory, bulion,liść laurowy,sól i pieprz. Całość zagotuj, po czym zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i gotuj przez ok. 40 minut.
W razie potrzeby dopraw.


Jeśli poszukujecie inspiracji kulinarnych, to zapraszam na stronę  Kobiece porady. Alee znajdziecie tam nie tylko przepisy np. taki jak ten ale również, wszystko to co może interesować nas panie. Moda,fryzury,humor i wiele wiele innych.

Festiwal Kuchni Węgierskiej 2016

12 komentarzy :

  1. Na taką pogodę jak dzisiaj u nas pasuje, taki gulasz w sam raz. Czy słodką paprykę mogę zastąpić ostrą? Coś jeszcze dodać takiego, żeby smak wyostrzyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak,do gulaszu warto dodać ostrą paprykę do smaku. Ja zazwyczaj nie dodaję ze względu na dziecko

      Usuń
  2. idealny na jesienny chłód ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. taki gulasz to idealna sprawa na jesień aajjjj :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczna sprawa na takie jesienne i zimowe pogody...no i jeszcze pajda chleba, który leży obok i kusi chrupiącą skórką:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy takiego nie jadłyśmy ale na pewno by nam smakował i mocno nasycił :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zdecydowanie,brzuszek od razu pełny :)

      Usuń
  6. najchętniej z plackami ziemniaczanymi. Ja jestem raczej wytrawna, więc nie potrzebuję nic słodkiego. To danie byłoby dla mnie wszystkim czego potrzebuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. To takie pokrzepiające danie w te deszczowe dni. Moc warzyw i aromatów :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ smakowity ! Na pewno bardzo aromatyczny i rozgrzewający :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka