środa, 19 października 2016

Fińska pulla


Składniki:
  • 15 g drożdży
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • szczypta soli
  • 350 g mąki pszennej
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 50 g cukru
  • 3 jajka
  • garść płatków migdałowych
  • 50 g rodzynek
  • 50 g  miękkiego masła
Odlej 50 ml mleka i wymieszaj z drożdżami,o raz 3 łyżkami mąki. Odstaw na ok. 20 minut.
Do miski dodaj pozostałą mąkę,cukier,sól,kardamon, 2 
jajka,pozostałe mleko i zaczyn. Wyrabiaj ciasto przez ok. 10 minut,następnie dodaj masło i dalej wyrabiaj aż ciasto będzie łatwo odchodzić od ręki. Na koniec dodaj rodzynki.
Tak przygotowane ciasto odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę,aż powoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną mąką i podziel je na trzy równe części. Z każdego kawałka ciasta zrób wałeczek o długości ok. 40 cm. Z wałków upleć warkocz,pamiętając aby skleić końcówki i podwinąć je pod spód. Ciasto przenieś na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw na następne 30 minut.
Piekarnik nastaw na 200 C. Wyrośnięte ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp migdałami. Piecz przez ok. 30 minut.

11 komentarzy :

  1. trochę przypomina naszą chałkę ;) ale ciekawa jestem jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trochę... ;) nasza chałka jest bardziej...puszysta? ma więcej jaj,i sposób zaplatania nieco się różni :)

      Usuń
  2. Ale śliczny warkocz! Do tego prawdziwe masełko i szklanka mleczka ^^

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak wspaniale wygląda, przepyszna , mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, ze szklanką ciepłego mleka idealna! :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale ślicznie ci wyszła - zawsze podziwiam to, jak innym udaje się tak pięknie zrobić jakiś wypiek, bo mi te plecione drożdżówki w ogóle nie wychodzą, nazywa je wtedy - bardzo bardzo rustykalnymi :D A twoja jest piękna, jak z piekarni <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem uzależniona od dwóch rzeczy od kawy i domowego pieczywa, a Twój wypiek pięknie się prezentuje 😃

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka