poniedziałek, 3 października 2016

Dyniowa szarlotka


Wiecie za co lubię jesień? Jabłka..uwielbiam jabłka i oczywiście szarlotki ! Wszystkie bez wyjątku. 
A gdyby tak jabłka połączyć z dyniowym puree? Powiem tak..Niebo w gębie ! 

Składniki:
  • 4-5 średnich jabłek
  • 3/4 szklanki puree z dyni
  • 3 łyżki masła + 110 gram
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki śmietany 18 %
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta imbiru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
Jabłka obierz,przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Pokrój w plasterki. Jabłka przełóż do rondelka,dodaj 3 łyżki masła i smaż przez ok. 5 minut. Następnie dodaj miód i połowę cynamonu. Wymieszaj i smaż do momentu aż miód się rozpuści. Odstaw na bok.
W misce połącz ze sobą mąkę,cukier,sól i pozostałe masło. Wyrób kruszonkę ,odłóż 3/4 szklanki.
Do pozostałej kruszonki dodaj sodę,puree z dyni,śmietanę,jajka i wymieszaj.
Ciasto wyłóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wyłóż jabłka i posyp kruszonką.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 175 C. przez ok. 50 minut.



Jemy sezonowo! Jesień

10 komentarzy :

  1. Super! Też myślałam o dyniowej szarlotce ;) porywam kawałek...

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy takiej nie piekłam, świetna!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ewcia wspaniałe ciasto :) mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł, teraz dynia i jabłko bardzo na czasie

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojej, ale pyszne połączenie, ciasto musi być doskonałe w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłyśmy kiedyś bardzo podobną i naprawdę była wyśmienita :) Idealna dla wielbicieli nie tylko jabłek ale i dyni :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja też uwielbiam jesień za jabłka, wtedy mi najbardziej smakują :). Z dyniowym puree jeszcze nigdy nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka