czwartek, 15 września 2016

Zupa krem z pieczonej dyni


Ostatnio poszalałam,kupiłam 3 spore dynie..tak więc ostatnie kilka dni..stały pod znakiem dyni. Na pierwszy ogień poszła zupa, bo po prostu lubię..a co będzie następne ? O tym przekonacie się niedługo.

Składniki:
  • 1 kg dyni
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta mielonych goździków
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 cebula
  • 3 główki czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 7 szklanek bulionu z kurczaka
  • sól i pieprz do smaku
Dynię przekrój na pół i wyjmij miąższ. Obierz ze skórki. Dynię pokrój w większą kostkę i przełóż do miski. Dodaj 1 łyżkę oliwy z oliwek,cynamon,gałkę muszkatołową,goździki i cukier. Wymieszaj.
Dynię przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 C. przez ok. 25 minut.
Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę ,dodaj drobną posiekaną cebulę i podsmaż. Następnie dodaj posiekany czosnek i tymianek. Smaż jeszcze przez chwilę.
Następnie dodaj dynię i bulion. Zagotuj,zmniejsz ogień i gotuj przez następne 20 minut.
Na koniec zupę zmiksuj blenderem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

9 komentarzy :

  1. Dynia... znaczy się zaczynamy jesień :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może na pierwszy rzut oka tego nie widać,,ale tak,już od dłuższego czasu :)

      Usuń
  2. dyniami jesień się zaczyna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna ! Taka zupka to mi się kojarzy już z jesienią, chłodem, spadającymi liśćmi i deszczem. Wracam ze spacerku, a tu czeka na mnie takie rozgrzewające cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. U nas dynia też od jakiegoś czasu gra pierwsze skrzypce w menu :) Zupa kremowa i bardzo apetyczna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam dyniową :) Wygląda apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Kiedy widzę dynię to znak, że zaczynamy sezon jesienny. Zupa wygląda zachwycająco pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka