poniedziałek, 12 września 2016

Tarta z jeżynami z likierem kokosowym



Kruche ciasto, kremowy środek i kwaskowate owoce.. muuusicie spróbować !

Składniki:
  • 130 g masła
  • 1 żółtko
  • 175 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 35 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 150 g białej czekolady
  • 250 g mascarpone
  • 4 łyżki likieru kokosowego
  • 350 g jeżyn
  • 125 g kremówki
  • 3 łyżki dżemu jeżynowego lub z owoców leśnych
Mąkę przesiej na stolnicę,połącz z masłem,żółtkiem,cukrem,mlekiem i solą. Wyrób ciasto. Gotowe ciasto owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 30 minut.
Ciasto wyłóż na formę do tarty i ponakłuwaj widelcem. Piecz przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C.
Ciasto odstaw aby przestygło. 100 g czekolady rozpuść w kąpieli wodnej.
Kremówkę ubij na sztywną, następnie stopniowo dodawaj mascarpone,likier kokosowy i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę.
Na ostudzone ciasto wyłóż dżem,a na dżem masę. Na wierzch wyłóż jeżyny. Całość posyp startą,białą czekoladą. Tartę wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.

9 komentarzy :

  1. Przepyszna tarta :) częstuję się kawałeczkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zamienię jeżyny na maliny i jestem w raju:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeżyny i kokos! Niebo w gębie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. ten likier mnie intryguje, chętnie bym spróbowała choć kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O mniam! Taka tarta to by nas położyła a łopatki swoim smakiem :) CUDNA!

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka