czwartek, 29 września 2016

Śliwki pod pierzynką


Kolejna dawka śliwek,tym razem w wersji takiego prostego deseru. Do tego może gałka lodów waniliowych? ;)

Składniki:
  • 3/4 szklanki cukru +  2 łyżki
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki mleka
  • szczypta cynamonu
  • 1-2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
  • 15 średnich śliwek 
  • szczypta soli
Śliwki umyj i usuń pestki, przełóż do miski.  Do śliwek dodaj mąkę kukurydzianą, 3/4 szklanki cukru,skórkę z pomarańczy i cynamon. Dokładnie wymieszaj.
Śliwki przełóż do foremek wysmarowanych masłem.
W niedużej misce wymieszaj pozostały cukier wraz  z proszkiem do pieczenia,solą i mąką pszenną. Dodaj masło i wymieszaj mikserem.Dodaj mleko i jajko. Dokładnie wymieszaj.
Ciasto wyłóż na śliwki. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 175 C. przez ok. 30-35 minut.

Jemy sezonowo! Jesień

5 komentarzy :

  1. Takie otulone ciastem śliwki muszą być mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam ! dawno nie jadłam owoców w pysznej pierzynce :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba normalnie siedzisz nam w głowie ^^ Na takie śliwki od daaaaawna mamy ochotę ale w mieszkaniu nie mamy piekarnika :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja bym nie potrafiła tak żyć bez piekarnika.. :/

      Usuń
  4. Mmm, uwielbiamy z mężem takie desery!

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka