niedziela, 25 września 2016

Pieczone udka z rozmarynem


Niedziela. W większości polskich domów czuć zapach rosołu i schabowego..a u mnie ? No cóż..bardzo rzadko. Nie dlatego ,że nie lubimy ale po prostu ile można? Tym razem postawiłam na kurczaka. 

Składniki:
  • 2 cytryny
  • kilka gałązek rozmarynu
  • 10 pałek z kurczaka
  • 1/2 szklanki sosu sojowego
  • 2-3 łyżki miodu
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • zioła prowansalskie
Mięso umyj,po czym natrzyj solą i pieprzem.
W miseczce połącz ze sobą sos sojowy,olej,miód,zioła,sok z 1 cytryny. Marynatą posmaruj mięso i odstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.
Po tym czasie mięso skrop pozostałym sokiem z cytryny,i obłóż rozmarynem. Mięso wyłóż do naczynia żaroodpornego i przykryj pokrywką. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 C. przez ok. 20 minut, następnie zdejmij pokrywkę i zapiekaj przez następne 30 minut.

11 komentarzy :

  1. Ewuniu pyszny i aromatyczny obiadek:) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie! Uwielbiam rozmarynowy aromat :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne i aromatyczne udka :)! Mniam, aż ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakoś nie mam zwyczaju używać świeżego rozmarynu - ale może czas to zmienić ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no pewnie, ja często używam świeżych ziół

      Usuń
  5. Rozmaryn, cytryna i kurczak to moje ulubione połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowicie :) Rozmaryn super pasuje do drobiu, już wyobrażam sobie ten aromat :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hhh,powiem tylko tyle,że było smacznie :D

      Usuń
  7. mmm z rozmarynem to musiało być bardzo aromatycznie :d uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Tak naprawdę to chyba nie wiemy do końca jak smakuje rozmaryn... :P

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka