czwartek, 1 września 2016

Jogurt z gruszką


Długo czekałam na ten moment,żeby dorwać choć jedną..soczystą...GRUSZKĘ ! 
Takk już się pojawiły nasze gruszki,nie jakieś 'chińskie czy hiszpańskie'  ;p  Gruszki najlepiej smakują same w sobie,bez dodatków,ale czasem...no właśnie częstujcie się !

Składniki:
  • 1-2 gruszki
  • 10 łyżek płatków owsianych
  • 6 łyżek migdałów w płatkach
  • 5 łyżek płatków kukurydzianych
  • 4 opakowania małych jogurtów naturalnych
  • 3 łyżki otrąb pszennych 
  • miód
  • sok z cytryny
  • orzechy włoskie 1-2 garście 
Płatki owsiane,otręby i płatki migdałowe upraż na patelni. Po czym zdejmij z ognia,dodaj płatki kukurydziane i wymieszaj.
Orzechy włoskie upraż na suchej patelni,dodaj do płatków owsianych i ponownie wymieszaj.
Gruszki przekrój na pół, a następnie pokrój na ćwiartki i usuń nasiona. Gruszki skrop sokiem z cytryny.
Jogurty przełóż do miseczki,dodaj miód do smaku i wymieszaj.
Do salaterek nakładaj na przemian jogurt,gruszki i płatki owsiane. Na wierzch wyłóż gruszki.

2 komentarze :

  1. To by mogło być świetne śniadanie labo deser. Też uwielbiam soczyste gruszki, ale lubię jak są twarde. Niemniej, właśnie te miększe i tak soczyste, że aż cieknie nam sok po rękach po przegryzieniu, najlepiej sprawdzają się w tego typu przepisach. Podoba mi się dodatek orzechów włoskich, bo one zawsze świetnie smakują w towarzystwie tego owocu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nasze gruszki szybko się skończyły niestety :/ Eh te głupie szpaki :/
    Takie deserowe połączenie bardzo nam się podoba :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka