piątek, 23 września 2016

Jeżyk czekoladowo migdałowy


Składniki:

Ciasto:
  • 7 łyżek mąki
  • 6 jajek
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g mielonych migdałów
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g okrągłych biszkoptów
Polewa:
  • 4 łyżki masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 50 g migdałów
Ciasto.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Masło utrzyj z cukrem i wymieszaj z czekoladą. Dodaj żółtka i dokładnie wymieszaj.
Do masy dodaj zmielony migdały,pokruszone biszkopty i przesianą mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Białka ubij na sztywną pianę,delikatni połącz z ciastem.
Ciasto przełóż do natłuszczonej blaszki i piecz w 180 c.  przez ok. 50 minut. Gotowe ciasto odstaw by przestygło.
Polewa.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej,dodaj masło i mieszaj do momentu aż składniki się połączą.
Ciasto polej gotową polewą.
Migdały pokrój w słupki i wciskaj pionowo w ciasto,tak by powstały 'kolce' jeżyka.

12 komentarzy :

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka