piątek, 9 września 2016

Chałwa z ziaren słonecznika


Składniki:
  • 1 1/2 szklanki ziaren słonecznika
  • szczypta soli morskiej
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 3 łyżki wody
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
Ziarna przełóż do młynka i zmiel na mąkę, przesyp do miseczki. Dodaj sól i wymieszaj.
Do rondelka dodaj pozostałe składniki i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 1-2 minuty. Dodaj do zmielonego słonecznika i wymieszaj.
Masę przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia,na wierzch wyłóż kawałek papieru do pieczenia i obciąż czymś ciężkim. Odstaw na ok. 2 godziny. Chałwę pokrój.

6 komentarzy :

  1. Super przepis!
    Zapraszam do mnie :-)
    http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Chałwa ze słonecznika to dla mnie smak Ukrainy. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kilka dni temu robiłyśmy tahini (mniam!) ze słonecznika więc teraz czas na chałwę :D

    OdpowiedzUsuń
  4. muszę koniecznie spróbować. na pewno pyszna.

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka