czwartek, 4 sierpnia 2016

Sahlab


Sahlab, napój popularny na Bliskim Wschodzie np. w Egipcie. Najczęściej sahlab robiony jest zimą,tak jak u nas kakao lub gorąca czekolada. 
Sahlab ma kremową konsystencję..ciężko mi porównać to do czegoś..może coś jak rzadszy kisiel.chociaż..nie..Sahlab jest o wiele lepszy !
Oczywiście Sahlab możecie zrobić według uznania,rzadszy lub gęstszy jak pudding.

Składniki:
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 szklanki mleka
  • 2-3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżki ekstraktu waniliowego (może być woda różana)
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżki wiórków kokosowych lub orzechów np.pistacje lub migdały
Wodę i mąkę przełóż do niedużej miseczki i dokładnie wymieszaj.
Mleko przelej do rondelka.Gdy mleko zrobi się ciepłe,ale nie zagotuje dodaj mąkę wymieszaną z wodą,cukier,wanilię i wiórki kokosowe. Zagotuj i gotuj przez ok.2-3 minuty. 
Przelej do kubeczków. Podawaj posypane cynamonem,do tego mogą być również migdały,pistacje,wiórki kokosowe itp.


Kuchnia Bliskiego Wschodu 2016

7 komentarzy :

  1. To dla mnie coś nowego:) Ciekawe

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy napój :) jesienią będzie jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno zrobię jak się ochłodzi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajna ciekawostka :) Zapisuje i wypróbuję jesienią :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A to ciekawe, nigdy o nim nie słyszałyśmy ani oczywiście nie kosztowałyśmy ;)
    Interesuje nas jego smak :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka