czwartek, 11 sierpnia 2016

Mus czekoladowy


Składniki:
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka kremówki
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/3 szklani cukru
  • 4 jajka
  • szczypta soli
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę wraz z mlekiem. Gdy składniki się rozpuszczą odstaw na bok do przestygnięcia.
Żółtka utrzyj z cukrem waniliowym,dodaj rozpuszczoną czekoladę. Wymieszaj do połączenia się składników.
Kremówkę ubij na sztywno pianę, ok. 2-3 łyżki odłóż do dekoracji. Pozostałą śmietankę połącz z masą czekoladową.
Białka ubij wraz z solą, dodaj cukier i ubijaj jeszcze przez chwilę. Pianę dodawaj porcjami do czekolady. Mus przełóż do lodówki na kilka godzin.
Podawaj z bitą śmietaną.

16 komentarzy :

  1. Bardzo lobię takie lekkie musy, często dodaję do naczynia także owoce

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no pewnie,owoce też będą super :)

      Usuń
  2. Wiele razy czytałyśmy, że taki mus jest bardzo dobry :) Nic dziwnego bo czekolada i kremówka muszą stworzyć świetny duet :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda super, ale od jakiegoś czasu mam awersję do jedzenia surowych jaj;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię takie musy, zwłaszcza, gdy są mocno schłodzone :) I tak jak za kremówką, czy bitą śmietaną samą w sobie nie przepadam, tak jako dodatek do deseru czy jakiegoś dania jak najbardziej lubię. A do zrobienia takiego musu nadaje się ona idealnie !

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo apetycznie, aż ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ to musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kuszący deserek! Trudno się oprzeć ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ahh, ta czekolada, zjadłabym trochę tego musu :D

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka