środa, 3 sierpnia 2016

Ciasto jogurtowe z porzeczkami


Czas na małe co nieco. Słodkie ciasto i kwaskowate porzeczki. Duet idealny! 

Składniki:
  • 200 g czerwonych porzeczek
  • 320 g cukru
  • 20 g masła
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 4 jajka
  • 450 g mąki pszennej + 4 łyżki
  • 200 ml oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 g cukru wanilinowego + 4 łyżki
Jajka utrzyj z cukrem i 30 g cukru wanilinowego. Następnie porcjami dodawaj jogurt oraz olej.
450 g mąki przesiej wraz z proszkiem do pieczenia,powoli dodawaj do jajek.
Ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta wyłóż oczyszczone owoce.
Masło rozpuść w rondelku. W misce połącz ze sobą pozostałą mąkę i cukier wanilinowy. Dodaj masło i wyrób kruszonkę.
Kruszonkę wyłóż na wierzch ciasta. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 C. przez ok. 55-60 minut.

6 komentarzy :

  1. Wygląda tak apetycznie, że nie sposób mu się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ciacha z kwaśnymi owocami :) to dla mnie idealne połączenie - słodkie i puchate ciasto i kwaskowaty owoc w środku :) Plus kawka i jestem taaakaaa szczęśliwa :}

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam! Wypiek idealny! Porzeczki pięknie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na jaką blaszkę jest ten przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja robię w blaszce 24x24 wtedy ciasto jest dość wysokie,ale może być trochę większa wtedy ciasto będzie niższe,zależy co kto lubi

      Usuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka