czwartek, 25 sierpnia 2016

Brownie z cukinią, wegańskie


Sezon na cukinię trwa,warto to więc wykorzystać. Na pierwszy rzut postanowiłam zrobić ciasto i to nie byle jakie ! Rozpływa się w ustach...

Składniki:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3/4 szklanki oleju kokosowego
  • 1/2-1 cukinia (po starciu powinno być 2 szklanki)
  • 1 1/2 szklanki cukru kokosowego
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 3/4 szklanki mąki jaglanej
Piekarnik nastaw na 175 C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
W misce połącz ze sobą cukier,olej kokosowy,sól,sodę,ekstrakt waniliowy,kakao i mąkę. Do zawartości miski dodaj startą cukinię (nie odsączaj z nadmiaru wody) i wymieszaj.
Następnie posiekaj czekoladę,dodaj do ciasta i wymieszaj.
Ciasto przełóż do blaszki i piecz przez ok. 25 minut.

11 komentarzy :

  1. wygląda bardzo bardzo smacznie -koniecznie muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dawno nie pieklam brownies, a szkoda. Wygladaja pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę w końcu wypróbować cukinię w słodkim cieście, jestem jej strasznie ciekawa !

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis. Z dodatkiem cukinii jeszcze nie próbowałyśmy, ale z pewnością przypadłoby nam do gustu. Pozdrawiamy. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cukinia to świetny dodatek do wypieków,ciasta są wilgotne,,i takie,,,smaczne.. :)

      Usuń
  5. Takie czeko ciacho z cukinią usatysfakcjonuje każdego miłośnika brownie :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka