sobota, 20 sierpnia 2016

Barazek, syryjskie ciasteczka z sezamem


Wiem ,że lubicie małe słodkości i dlatego coś Wam przygotowałam. 
Małe...chrupiące, w sam raz na deser,piknik,do pracy czy na wycieczkę. Częstujcie się.

Składniki:
  • ok. 2 szklanki sezamu
  • 300 g miękkiego masła
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
Masło utrzyj z cukrem. Następnie dodaj sól i mąkę ,mieszaj do połączenia składników.
Formę wyłóż papierem do pieczenia. Sezam wyłóż na talerzyk.
Z ciasta formuj kulki wielkość orzecha włoskiego i delikatni spłaszcz. Każde ciastko   z jednej strony posyp sezamem. Ciastka układaj na blaszce. 
Piecz w piekarniku nastawionym na 180 C. przez ok.15-20 minut.


Kuchnia Bliskiego Wschodu 2016 Uczta pod gołym niebem 2016

8 komentarzy :

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka