niedziela, 21 sierpnia 2016

Acma, tureckie bułeczki


Składniki:
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • czarnuszka
  • miękkie masło
Białko roztrzep widelcem, następnie połącz z mlekiem,olejem,cukrem,solą,drożdżami i mąką. Wyrób ciasto i odstaw na ok. 1 godzinę.
Ciasto podziel na nie duże kulki.

Każdą porcję ciasta rozwałkuj na prostokąt po czym posmaruj odrobiną masła. Następnie ciasto zwiń, po czym skręć.




Z tak uformowanego wałeczka zwiń bułeczkę. Następnie bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Posyp czarnuszką i odstaw na ok. 30 minut. Bułeczki piecz w temp. 190 C przez ok. 15 minut.


Kuchnia Bliskiego Wschodu 2016 Uczta pod gołym niebem 2016

12 komentarzy :

  1. Takie troszkę nasze precelki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam czarnuszkę - takie bułeczki z nią na wierzchu muszą być pyszne do kawy z mlekiem na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie piękne wianuszki :) Z masełkiem w środku muszą być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pomagały mi małe rączki,to muszą być piękne :)

      Usuń
  4. Narobiłaś mi smaka, teraz będę musiała piec!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają przeuroczo i zapewne tak samo pysznie smakują. Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka