wtorek, 26 lipca 2016

Lemoniada z czerwoną porzeczką


Ostatnio narzekałam,że zimno, no to mam. Lato wróciło i dobrze ! 
W te słoneczne dni najlepiej smakuje domowa lemoniada,może się skusicie. 
Składniki:
  • 2 l wody
  • ok. 400 g cukru
  • 1 kg czerwonej porzeczki
  • 2 cytryny
Porzeczki umyj i oberwij z gałązek. Owoce przełóż do garnka, dodaj wodę, cukier i cytrynę pokrojoną na mniejsze kawałki.
Zgotuj. Zmniejsz ognień i gotuj przez następne 5 minut.  Wyciśnij sok z cytryny i dodaj do lemoniady.
Następnie lemoniadę zdejmij z ognia i odstaw aby przestygła.
Przestudzoną lemoniadę przelej prze sitko do butelki lub dzbanka i wstaw do lodówki na kilka godzin.

Z dziećmi i dla dzieci 2016 Letnie owoce 2

8 komentarzy :

  1. Kocham porzeczki :) Dziękuję za ten przepis, na pewno skorzystam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno znakomita na upały...
    Aż szkoda, że u mnie porzeczek czerwonych brak całkowity...
    :)

    Dziękuję za udział w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. naturalny pyszny napój bez zbędnej chemii to lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Musi być mega orzeźwiająca !

    OdpowiedzUsuń
  5. Na take upały każda lemoniada wskazana, ta z kwaskowatoscią porzeczek musi być pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  6. Super apetyczna lemoniada, świetny kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Musi być przepyszna ale niestety już zużyłyśmy całą naszą porzeczkę :P

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka