niedziela, 17 lipca 2016

Cacik


Były szaszłyki , więc jak już grillujemy to oczywiście przydałyby się jakieś dodatki. Tym razem ogórki..

Składniki:
  • 2 ogórki, obrane
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 1/2 łyżeczki octu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki posiekanej mięty lub pietruszki
Ogórki pokrój w półplasterki i posyp solą (ogórki możesz również zetrzeć na tarce). Czosnek posiekaj w paseczki i przełóż do miseczki. Do czosnku dodaj ocet i odstaw na 10 minut.
Do miski dodaj jogurt,koperek i przecedzony ocet. Wymieszaj.
Dodaj ogórki i miętę. Możesz polać oliwą z oliwek.

6 komentarzy :

  1. Kojarzy mi się właśnie z latem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Do tego młode ziemniaki z koperkiem i nic mi więcej nie potrzeba

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajnie wygląda :) Chyba jeszcze nie jadłyśmy :P

    OdpowiedzUsuń
  4. też jeszcze nie jadłam, ale w weekend wypróbuję bo do grillowanego mięska pasuje idealnie :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka