środa, 29 czerwca 2016

Makaron z bobem


W tym sezonie bób rośnie jak szalony. Nie przeszkadza mu zbytnio susza. Z czego się bardzo cieszę, bo bób uwielbiamy wszyscy. Więc będziemy korzystać.

Składniki:
  • 500 g bobu
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 ml śmietany 18 %
  • 140 g boczku wędzonego
  • ok. 15 dag sera żółtego
  • pieprz
  • opakowanie makaronu penne ,pełnoziarnistego
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
Boczek pokrój w kostkę. Podsmażaj na patelni do momentu aż wytopi się tłuszcz. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek,jeszcze chwilę podsmażaj. Dodaj śmietanę i podgotowany, obrany bób. 
Zmniejsz ogień i smaż jeszcze przez chwilę. Dodaj starty na tarce ser. Dopraw do smaku pieprzem.

7 komentarzy :

  1. Wygląda bardzo smacznie i apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie :) Bób od wczoraj nam się mrozi ale z chęcią połączymy go z makaronem kiedyś na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja uwielbiam bób sam w sobie ugotowany, ale właśnie od czasu do czasu taki z makaronem :)

      Usuń
  3. Uwielbiam takie połączenia smaków :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. lubię bób w każdej postaci 😍 przy najbliższej okazji wypróbuje Twój przepis 😃

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka