piątek, 10 czerwca 2016

Doner kebab


Przyznam się,że od czasu do czasu lubię zjeść jakiegoś fas fooda, ale staram się ,żeby był on jak najmniej ociekający tłuszczem lub dodatkami typu 'E'.
Zarobiłam pitę ,a jak już jest ten chlebek,to wiadomo musi być kebab. Dzisiaj w wersji z kurczaka.

Składniki:
  • 4 chlebki pita
  • pierś z kurczaka
  • biała cebula
  • czerwona cebula
  • 1 ogórek
  • 1-2 pomidory
  • kilka liści sałaty
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka kuminu
  • przyprawa do gyrosa
  • sos czosnkowy Folwark
  • sos kebab-gyros Folwark
Mięso pokrój w cienkie paski ,a białą cebulę cienko posiekaj. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek, dodaj cebulę. Smaż przez chwilę po czym dodaj mięso. Podsmaż.
Następnie dodaj sól, pieprz, kumin, kolendrę i przyprawę do gyrosa. Smaż jeszcze przez chwilę.
Czerwoną cebulę pokrój w piórka, a ogórka i pomidora w plasterki. Pitę podgrzej po czym przekrój. Na chlebku połóż sałatę ogórka i pomidora. Wyłóż ciepłe mięso i cebulę. Polej sosami i podawaj.

6 komentarzy :

  1. Każdy z nas lubi od czasu do czasu zjeść fast fooda :) Gdy najdzie taka ochota, też wtedy wolę zrobic coś sama - przynajmniej wiem wtedy co jem. A prawda jest taka, ze domowy smakuje najlepiej.

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzadko jadam fast foody, jednak ostatnio właśnie chodził za mną kebab :) Takiego domowego nic nie zastąpi!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smacznie :) Nigdy nie jadłyśmy kebaba/ kebabu? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja niestety lubię,,bardzo,,,i kombinuje żeby nie było za tłusto :D

      Usuń
  4. u nas sa zupelnie inne kebeby, ja co ostatnio jem to indian gyro z lamb jest wspaniale ale omg ciezkie jak nic! .., ale twoja propozycja jest super!

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka