czwartek, 9 czerwca 2016

Domowa pita


Składniki:
  • 50 g drożdży
  • 850 g mąki pszennej
  • 500 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
Drożdże pokrusz, dodaj wodę. Rozpuść drożdże.
Do drożdży dodaj mąkę i sól. Wyrób ciasto, do momentu aż zacznie odchodzić od ręki.Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. 1 godzinę.
 Po tym czasie nastaw piekarnik na 250 C. Blaszki wyłóż papierem do pieczenia.
Ciasto podziel na 10 części. Każdą część rozwałkuj na placek o średnicy ok. 10 cm. Placki wyłóż na blaszki i piecz przez ok. 10 minut.

8 komentarzy :

  1. Domowe oczywiście najlepsze. Mniam ... zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam takiej domowej pity... Z tzatzykami musi być obłędna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest pyszna, całkiem inna niż sklepowe

      Usuń
  3. Chętnie bym ją skonsumowała <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno te kupowane nie mają do niej startu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prosto i domowo :D Robiłyśmy do tej pory tylko bezglutenowe ale takie na pewno też są smaczne :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka