piątek, 13 maja 2016

Truskawki pod pierzynką


Wiecie,że pojawiły się już polskie truskawki? Nareszcie ! Nawet u mnie w ogrodzie już pojawiły się owoce,jeszcze max. 2 tygodnie i będę się miała swoje. A tymczasem mam dla Was taki prosty deser.

Składniki:
  • 100 g ryżu , najlepiej basmati
  • 570 ml mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 250 g truskawek
  • 150 g twarogu
Ryż gotuj na mleku przez ok. 25 minut,lub do momentu aż wchłonie cały płyn.
Do ugotowanego ryżu dodaj skórkę z cytryny, gałkę muszkatołową i 2 łyżki cukru. Wymieszaj.
Ryż wyłóż do foremek. Na wierch wyłóż truskawki,a na truskawki pokruszony twaróg. Posyp brązowym cukrem.
Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 C. przez ok. 5 do 7 minut.



Wiosenne słodkości 2016

17 komentarzy :

  1. Fajny pomysł na ryżowy deserek :) muszę zrobić drugie podejście do truskawek bo jakiś czas temu kupiłam ale byly straszne (!) najlepiej to mieć swoje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł na ryżowy deserek :) muszę zrobić drugie podejście do truskawek bo jakiś czas temu kupiłam ale byly straszne (!) najlepiej to mieć swoje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oy tak, u mnie już powoli dojrzewają :)

      Usuń
  3. ahh uwielbiam truskawki i takie deserki :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czekam na sezon truskawkowy i nie mogę się doczekać.
    Deser wygląda znakomicie, gratuluję pomysłu!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojej, kocham takie jedzonko! I truuuskawkii :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ojej, kocham takie jedzonko! I truuuskawkii :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam, my miałyśmy rabarbar ze śliwkami pod kruszonką :D Ale taka wersja deseru też by nam smakowała :D

    OdpowiedzUsuń
  8. mmm... to musi być pyszne :) czekam na nasze truskawki i będę też działać w kuchni z nimi :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ulubiony letni deser :) Uwielbiam !

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka