środa, 4 maja 2016

Marmurek


Składniki:
  • 4 łyżki drobnego cukru
  • 200 g masła
  • 160 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 łyżki rumu
  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • 60 g margaryny
  • 6 łyżek mleka
  • 1 łyżka wody
Masło utrzyj z 150 g cukru,cukrem wanilinowym,rumem i solą. Wbij jajka i wymieszaj.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiej i dodaj do masy. Jeszcze raz wymieszaj. Na koniec dodaj 2 łyżki mleka i dokładnie wymieszaj.
Ciasto podziel na 2 części.
Do jednej dodaj 3 łyżki kakao,10 g cukru i 2 łyżki mleka. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Do formy wyłóż jasne ciasto,a na wierzch ciemna i wymieszaj widelcem.
Ciasto piecz przez ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do  180 C.
Margarynę przełóż do rondelka,dodaj drobny cukier,2 łyżki mleka,1 łyżkę kakao i wodę.
Podgrzej na małym ogniu do uzyskania jednolitej konsystencji.
Polewę ostudź i polej nią ciasto.


Wiosenne słodkości 2016

7 komentarzy :

  1. Fajny przepis i ciacho ,bo mało cukru w nim.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super ciacho, poproszę duży kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne ciacho ! W sam raz na podwieczorek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychotka! Poproszę 1 kawałeczek, no dobra może być nawet 2 :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fenomenalne ciacho i do tego widowiskowe :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka