wtorek, 17 maja 2016

Bananowe blondies


Kolejna dawka słodkości, tym razem padło na..blondies w wersji bananowej. Przepyszne !

Składniki:

Ciasto:
  • 100 g masła
  • 1 szklanka cukru brązowego
  • 1 jajko
  • 1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 szczypta soli
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 banan
Polewa:
  • 50 g masła
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 2 łyżki mleka
  • 1 szklanka cukru pudru
Piekarnik nastaw na 170 C.
Masło rozpuść i ostudź. Ostudzone masło zmiksuj z cukrem,dodaj jajko i wanilię. Połącz składniki.
Do masła dodaj sól i mąkę. Banana rozgnieć widelcem i dodaj do ciasta. Dokładnie wymieszaj.
Ciasto przełóż do formy i piecz przez ok. 25-30 minut.
Przygotuj polewę.
Masło rozpuść, dodaj cukier brązowy i mleko. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Odstaw na 5 minut, następnie dodaj cukier puder i wymieszaj.
Ciasto polej polewą.



Kuchnia Ameryki Północnej 2016

7 komentarzy :

  1. Obłędne, jejku jakie to musi być pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy jeszcze nie robiłam blondies :) A ta polewa wygląda po prostu obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak to wygląda! <3 Zjadłbym te wszystkie 3 kawałki naraz :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Siostra upiekła kiedyś takie ciacho ale średnio nam smakowało, sądzimy, że z dodatkiem bananów byłoby znacznie lepsze :D Super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka