poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Spaghetti po polsku


Pasta,makaron,kluski..jak zwał tak zwał. Każdy wie o co chodzi. Nie znam nikogo, kto by nie lubił makaronu,mniej lub bardziej każdy z nas lubi makaron. Na słodko,wytrawnie...
Jestem typowym makaroniarzem, mogłabym go jeść codziennie,do zup,dań głównych czy nawet deser. Najlepiej jednak smakuje mi spaghetti,a najlepiej wszystkim znany sos bolognese. Ja tu nico pozmieniałam,nie ma mięsa mielonego i typowego sosu pomidorowego. Może i Wy się skusicie. 

Składniki:
  • 200 g schabu
  • 2 marchewki
  • 100 g kalafiora
  • 200 g brokuła
  • 1 cebula
  • 3-4 czerwone papryki
  • koncentrat pomidorowy
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • makaron spaghetti
Schab pokrój w paski lub w kostkę, podsmaż na połowie oliwy. Odstaw na bok.
Marchewkę, paprykę i cebulę pokrój w kostkę. Kalafior i brokuł podziel na różyczki.
Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę i podsmaż marchewkę,dodaj pozostałe warzywa i mięso. Całość podlej bulionem,dodaj koncentrat i wymieszaj. Przypraw i duś przez ok. 8-10 minut.
Makaron ugotuj al dente odcedź i wymieszaj z sosem.
Smacznego !

10 komentarzy :

  1. woow :) ciekawe połączenie, faktycznie takie polskie,

    pozdrawiam serdecznie,

    Kaśka
    ------------

    zapraszam do siebie :)
    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Poproszę porcję bez mięcha;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście,bez mięska też pyszne :)

      Usuń
  3. Za makaronami nie przepadam, ale na taki dałabym się namówić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo mi się podoba twoja wersja spaghetti :-) z chęcią bym zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka