piątek, 1 kwietnia 2016

Sernik na murzynku


Składniki:
Spód:
  • 250 g margaryny
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 6 łyżek wody
  • aromat waniliowy
  • 3 łyżki kakao
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
  • 6 jajek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 250 g margaryny
  • 1 kg twarogu z wiaderka
Spód.
Margarynę pokrój na kawałki i przełóż do rondelka. Dodaj cukier,wodę,kakao i kilka kropel aromatu waniliowego.Zagotuj po czym ostudź.
Do miski wsyp przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodaj żółtka ,ostudzoną margarynę i dokładnie wymieszaj.
Białka ubij z solą na sztywną pianę,delikatnie połącz z masą kakaową.
Ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 15 minut w 180 C.

Masa serowa.
Miękko margarynę utrzyj z cukrem. Nie przerywając dodawaj po jednym żółtku. Dodawaj po 1 łyżce sera,mąkę a pod koniec dodaj  pianę z białek i wymieszaj.
Masę wyłóż na wcześniej podpieczony spód.
Sernik piecz w 160 C. przez ok. 1 godzinę.

*- Przepis pochodzi ze strony Przyślij przepis

13 komentarzy :

  1. Mój ulubiony na czekoladowym spodzie.Właśnie piekę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ewuś cudowne ciacho :-) wpraszam się na kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. I to jet połączenie typu "tyłki urywa" :D Kochamy takie zestawy :D

    OdpowiedzUsuń
  4. To musi być świetne połączenie ! Sernik wygląda obłędnie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. 2 ciasta w jednym - genialne! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię takie przepisy. Klasyczne, niezawodne, smaczne :) I w miarę proste w przygotowaniu

    OdpowiedzUsuń
  7. Super ciasto, wygląda fenomenalnie :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka