wtorek, 26 kwietnia 2016

Rabarbar pod kruszonką


Już jest ! rabarbar ! Jedni nienawidzą drudzy wręcz odwrotnie. U mnie o tej porze roku rabarbar gości bardzo często,czy to zjedzony z cukrem,czy w wypiekach..Taką podstawą jest rabarbar z kruszonką. Kiedy w ogródkach pojawia się rabarbar taka zapiekanka na stole gości jako pierwsza.

Składniki:
  • ok. 10 łodyg rabarbaru
  • 8 łyżek cukru
  • 4 łyżki wody
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka imbiru mielonego
  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g cukru trzcinowego
Rabarbar pokrój w plasterki i wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posyp cukrem,polej wodą i zapiecz w piekarniku nastawionym do 180 C przez. ok 10 minut, Gotowy rabarbar wyjmij z piekarnika,dodaj imbir i wymieszaj.
Rabarbar przełóż do foremek lub jednej większej foremki do pieczenia.
Z mąki,masła i cukru trzcinowego wyrób kruszonkę. Kruszonką posyp rabarbar.
Zapiekaj przez ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.

11 komentarzy :

  1. Uwielbiam rabarbar. Wczoraj już piekłam z nim ciacho :-) pyszności Ewuś :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szkoda tylko,że sezon na rabarbar jest tak króki

      Usuń
  2. Uwielbiam rabarbar. Wczoraj już piekłam z nim ciacho :-) pyszności Ewuś :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. hehehe teraz to chyba na większości blogów rabarbar :P

      Usuń
  4. jeden z moich ulubionych deserów, coś pysznego :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Będziemy robić podobny deser na weekend! :D Wygląda cudownie :) :)

    OdpowiedzUsuń
  6. zapiekane owoce pod kruszonką są przepyszne, zwłaszcza rabarbar :)

    OdpowiedzUsuń

  7. sos custard - to idealny dodatek do tego deseru :-)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka