wtorek, 19 kwietnia 2016

Potrawka z ryżem


Składniki:
  • 400 g schabu bez kości
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • marchewka
  • czerwona papryka
  • 6-8 pieczarek
  • por
  • 1 cebula
  • puszka kukurydzy
  • 1/3 szklanki groszku konserwowego
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka wody
  • sól i pieprz
  • 200 g ryżu,ugotowanego
Mięso pokrój w paseczki lub w kostkę, dopraw solą i pieprzem. Polej oliwą i wymieszaj. Wstaw do lodówki na ok. 30 minut.
Paprykę pokrój w paski, cebulę w piórka, pieczarki i pora w plastry.
Mięso podsmaż na patelni. Dodaj warzywa i smaż przez ok. 20 minut. Po tym czasie dodaj wodę,osączoną z zalewy kukurydzę i groszek.
Dodaj ketchup i dopraw do smaku solą i pieprzem. Zagęść mąką ziemniaczaną wymieszaną z ok. 4 łyżkami wody. Podawaj z ryżem.

9 komentarzy :

  1. uwielbiam dania z ryżem :) pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie ryż jest bardzo często :)

      Usuń
  2. Mniam ! Moge prosić taki talerz pełen parujacej potrawki ? :}

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie a'la gulaszowe potrawki :) zawsze można je zrobić w innej wersji i zawsze są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak,właśnie najlepsze jest,to że można dodawać swoje ulubione składniki

      Usuń
  4. Prosta a jaka smaczna, lubię takie dania

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie dania lubię najbardziej. Jest pysznie i kolorowo :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie dania lubię najbardziej. Jest pysznie i kolorowo :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Taka potrawka kojarzy nam sie z obozem, na którym była stołówka :D Ale nie wspominamy jej źle, zawsze była bardzo smaczna :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka