środa, 23 marca 2016

Surówka z białej kapusty z sosem chrzanowym


Na święta nie szykuję zbyt dużo jedzenia.Wspólnie razem z mamą przygotowujemy śniadanie,po czym po południu obiad. Jest nas dosłownie 5 osób.W Poniedziałek Wielkanocny wyjeżdżamy,w poprzednich latach nawet na śniadaniu nie było nas w domu,więc sami widzicie,dużo do szczęścia nam nie potrzeba.
 Do obiadu często podaję taką surówkę,będzie świetnym dodatkiem i do świątecznego obiadu i na co dzień .

Składniki:
  • 1 nieduża główka kapusty
  • 2-3 pomidory
  • 1-2 żółte papryki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka musztardy
  • 3 łyżki sosu chrzanowego Folwark
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Kapustę posiekaj.
Paprykę i pomidory pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj.
Warzywa przełóż do miski.
W niedużej miseczce połącz ze sobą musztardę,sos chrzanowy,sól,pieprz i oliwę z oliwek.
Tak przygotowany sos dodaj do surówki i dokładnie wymieszaj.
Surówkę przełóż do salaterki i podawaj.

2 komentarze :

  1. Fajna alternatywa dla jarzynowej sałatki na świąteczny stół. Ja właśnie jestem na etapie szukania pomysłu na ostanią chwilę właśnie na sałatkę nr 2 - dzięki za podpowiedź ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajna sałatka, podoba mi się :-)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka