środa, 16 marca 2016

Barszcz chrzanowy


Barszcz biały czy żur,to podczas Świąt to mus. Przynajmniej u mnie. Chociaż...znam osoby u,których jada się barszcz czerwony...a jak,to u Was wygląda? 

Składniki:
  • 3 białe kiełbasy
  • 3 cebule
  • 500 g wędzonego boczku
  • 150 g chrzanu,takiego ze słoiczka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 l zakwasu na żur
  • sól
  • pieprz biały
  • 3 liście laurowe
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • 250 g ziemniaków
  • majeranek
  • 30 ml oleju rzepakowego
  • 3-4 jajka ugotowane na twardo
Piekarnik nastaw na 180 C.
Boczek pokrój w plasterki,a czosnek rozgnieć. Do garnka wlej ok. 2 l wody,dodaj boczek,2 ząbki czosnku,liście laurowe i odrobinę majeranku. Postaw na średnim ogniu i gotuj.
W między czasie przygotuj kiełbasę.
Kiełbasę natnij z obu stron w poprzek. 1 cebulę pokrój na większe kawałki.
Naczynie żaroodporne  natrzyj olejem (10 ml). Na dnie ułóż cebulę,posyp majerankiem i polej olejem (10 ml). Na cebuli ułóż kiełbasę i czosnek,polej pozostałym olejem. Kiełbasę piecz przez ok. 20 minut.
1 cebulę pokrój w kostkę,a drugą  na większe kawałki. Większe kawałki cebuli opal nad gazem i wrzuć do gotującego się boczku. Gotuj razem przez następne 5 minut.
Po tym czasie wyjmij boczek i pokrój go w kostkę. Na patelnie podsmaż wcześniej posiekaną cebulę,dodaj majeranek i boczek. Wyjmij z wywaru opaloną cebulę.
Do wywaru dodaj podsmażony boczek z cebulą.
Do garnka dodaj zakwas na żur.
Z jajek wyjmij żółtka,przełóż do miseczki i dodaj 3 łyżki wywaru. Rozgnieć.
Do żółtek dodaj śmietanę i wymieszaj.Do żółtek dodaj jeszcze 2 łyżki wywaru,przemieszaj i do garnka z barszczem. Białka posiekaj i dodaj do garnka.
Na koniec dodaj chrzan i przemieszaj.
Barszcz dopraw do smaku solą,białym pieprzem i majerankiem.
Podawaj z pieczoną kiełbaską i cebulką.

*-Przepis pochodzi z książki Pascal kontra Okrasa

3 komentarze :

  1. Mniam , pyszny :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas żurek bywa ale, że mama umie robić tylko ten z torebki to my jakoś nie jemy :P Chociaż nie ukrywamy kiedyś bardzo lubiłyśmy :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka