czwartek, 25 lutego 2016

Umm Ali


Przepis na ten deser widziałam w tv. Jakiś czas temu oglądałam jakiś program,chyba podróżniczy,coś w tym stylu. Deser przygotowany był przez beduinów w Arabii Saudyjskiej. Niby nic trudnego,ale zrozumieć cokolwiek było ciężko.Dlaczego? Program nie był po polsku,tak więc część rozumiałam,a części musiałam się jakoś domyśleć.
Trochę przypomina mi,to deser,,a raczej śniadanie,które kiedyś robił mi mój dziadek. Była to chałka zalana ciepłym mlekiem z cukrem...Tutaj jest nieco podobnie,ale bardziej słodkie....

Składniki:
  • 5 szklanek mleka
  • 1 szklanka migdałów
  • 1 szklanka orzechów laskowych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5-6 croissantów
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1-2 łyżeczki wody różanej
Migdały i orzechy posiekaj i przełóż do miski. Dodaj połamane rogaliki.
Do garnka dodaj mleko i masło. Zagotuj. Następnie dodaj cukier,cynamon i wodę różaną.
Mleko przelej do rogalików. Przykryj i odstaw na 15 minut. Gotowe.

15 komentarzy :

  1. wygląda przepysznie! jutro robię :)
    Zapraszam w moje skromne progi:
    fochzprzytupem.blogspot.com :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis, wart wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie śniadanie to by było idealne na moje słodkie leniwe niedzielne śniadanka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis! Chętnie wypróbuję go w domu ;)
    Zapraszam do mnie!!

    OdpowiedzUsuń
  5. O boziuuuu to musi być cudowne w smaku :D Wszystkie składniki z osobna smakują wspaniale a co dopiero razem xD

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. hehe :) możliwe,ja tam lubię próbować nowych potraw,nie boję się niczego,i nawet rybę której nie lubię,od czasu do czasu próbuję,a może akurat mi podpasuje ;p

      Usuń
  7. Muy muy Bueno <3
    http://semmimiimi.blogspot.co.id/2016/02/dicas-de-moda-para-baixinhas.html?m=1

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj z chęcią bym teraz zjadła, wygląda apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale to musi być aromatyczne!

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka