wtorek, 9 lutego 2016

Schabowe z sosem z porów

Składniki:
  • 4 kotlety schabowe
  • 1 por
  • 3 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 g kremówki
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 80 g serka topionego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta tymianku
  • sól i pieprz
Kotlety natrzyj solą i pieprzem,po czym podsmaż na patelni.
Pora pokrój i podsmaż na maśle wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zmniejsz ogień i dodaj bulion warzywny. Mieszając gotuj jeszcze przez chwilę.
Do garnka dodaj kremówkę,serek topiony,tymianek i gałkę muszkatołową.  Mieszaj,aż ser się rozpuści. Całość gotuj jeszcze przez 5 minut.
Sos dopraw solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polej kotlety i podawaj.

10 komentarzy :

  1. Takie połączenie jest super ! Kremowy sos porowy jest przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie próbowałam takiego sosu porowego. Kiedyś na pewno wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetycznie wyglądają :) Sosik pierwsza klasa ;D

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka