poniedziałek, 29 lutego 2016

Pierogi ruskie


Składniki:
Ciasto:
  • 400 g mąki
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka oleju
Farsz:
  • 1/2 kg ziemniaków,ugotowanych
  • sól i pieprz 
  • 1 cebula
  • 350 g białego sera
Przygotuj ciasto.
Mąkę wysyp na stolnicę. Mieszając powoli dodawaj wodę. Dodaj żółtko i olej. Wyrób ciasto i odstaw na ok. 15 minut.
W między czasie przygotuj przygotuj farsz.
Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na odrobinie oleju. Cebulę przełóż do miski. Dodaj ser i ziemniaki. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
Ciasto na pierogi podziel na dwie części. Każdy kawałek ciasta cienko rozwałkuj. Wyrój kółka,i na środek każdego nałóż łyżeczkę farszu. Sklej pierogi.
Pierogi gotuj w osolonej wodzie przez ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.

16 komentarzy :

  1. Pyszne pierożki i jakie ładne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. na pewno wypróbuje twoich proporcji ciasta, bo nie mogę znaleźć odpowiedniego przpepisu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak dla mnie najlepsze ciasto,polecam

      Usuń
  3. Ooo...jakie apetyczne i jak pięknie zrobiony brzeżek:) zapach Twoich pierogów czuje się nawet z fotki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha - takie domowe pierogi są świetne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam, to są moje ukochane pierożki :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię - szkoda że tak czasochłonne

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam pierogi ruskie... przysmażane szczególnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jejku, pierogi możemy jeść cały rok <3 Ruskich już w zamrażarce niestety nie mamy :P

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam ruskie :) domowe najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka