poniedziałek, 22 lutego 2016

Markos


Tym razem na słodko,już chyba dawno ciasta nie było...mm tak wyszło :P
Przepis na,to ciasto znalazłam na blogu u Kasi. Do zrobienia tego ciasta zbierałam się już od dawna. Początkowo miałam je zrobić na Święta,potem Nowy Rok. I tak do tej pory..w końcu pozbierałam się do kupy. Częstujcie się. 

Składniki:
Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 6 łyżek oleju
  • 1/2 łyżki octu
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto makowe:
  • 4 białka
  • 1/3 szklanki maku
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/3 szklanki cukru
Masa:
  • 250 ml mleka
  • 100 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 opakowaniu budyniu waniliowego
Dodatkowo:
  • 1/2 słoiczka powideł śliwkowych
Biszkopt.
Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj żółtka i cukier. Cały czas ubijając dodawaj ubijając dodawaj olej,mąkę,kakao,ocet i proszek do pieczenia. 
Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 170 C przez ok. 30 minut.
Gotowe ciasto ostudź,po czym przekrój na pół.
Ciasto makowe.
Białka ubij na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania powoli dodawaj cukier. Na koniec dodaj mak i wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszaj.
Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia  i piecz w 170 C przez ok. 25 minut.
Masa.
Z mleka odlej 100 ml. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem wanilinowym. W odlanym mleku wymieszaj budyń. Wymieszany budyń dodaj do gotującego się mleka. Gotowy budyń odstaw do przestygnięcia.
Masło utrzyj z cukrem pudrem. Cały czas ucierając stopniowo dodawaj budyń.
Spód biszkoptu posmaruj powidłami,przykryj ciastem makowym. Na ciasto makowe wyłóż masę budyniową,wyrównaj i przykryj biszkoptem. Ciasto najlepiej polać polewą czekoladową.

24 komentarze :

  1. Ech, jak to cudownie wygląda i pewnie smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe ciasto. Oj zjadłabym kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe ciasto. Oj zjadłabym kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne ciasto, pięknie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniale wygląda. Na pewno smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  6. Brzmi jak jakiś Latynos ^^ Prawie ale też ciacho xD

    OdpowiedzUsuń
  7. Nazwa ciasta adekwatna do jego wyglądu. Bardzo fajne ciacho

    OdpowiedzUsuń
  8. Nazwa ciasta adekwatna do jego wyglądu. Bardzo fajne ciacho

    OdpowiedzUsuń
  9. Mega ciacho! ;)
    I jeszcze ten kokos <3

    OdpowiedzUsuń
  10. biszkopt z 4 jaj do przekrojenia? smieszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. biszkopt jest na blaszkę 24x24 więc mały, nie wiem co w tym śmiesznego. Zrób a się przekonasz,że się da ;)

      Usuń
  11. nie przepadam za przładańcami, ale ten wygląda wyjątkowo dobrze. No i ma mak :-) Super!

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne połączenie smaków, idealne ciasto do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  13. super ciacho :) chętnie się poczęstuje :)

    OdpowiedzUsuń
  14. czy mak ma być sparzony czy taki surowy lub czy z puszki? :)

    OdpowiedzUsuń
  15. dziękuję za informację. Na święta testujemy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadzieję,że wyjdzie i będzie wszystkim smakować :)

      Usuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka