czwartek, 14 stycznia 2016

Szpinakowe pappardelle


Tym razem mam coś dla miłośników makaronów. Danie proste,szybkie,sycące i niedrogie. To jak, może się skusicie ? ;)

Składniki:
  • 2 łyżki masła
  • ok. 1 szklanka szynki wędzonej,pokrojonej w kostkę
  • 1 szklanka śmietanki 30 %
  • 1 1/2 szklanki zielonego groszku
  • sól i pieprz
  • odrobina startego,żółtego sera
  • 400 g makaronu pappardelle ze szpinakiem
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Zostaw ok. 1/2 wody, w której gotował się makaron.
W rondelku rozpuść masło,dodaj szynkę i smaż przez ok. 8 minut.
Do rondelka dodaj odrobinę wody,w której gotował się makaron,śmietankę i zagotuj.
Dodaj zielony groszek,pieprz i sól do smaku. Gotuj jeszcze przez chwilę.
Do zawartości rondelka dodaj makaron i wymieszaj.
Makaron podawaj posypany żółtym serem.


12 komentarzy :

  1. Mniam! Bez szynki poproszę;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super wygląda to danie :D Ostatnio mamy fazę na makarony:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Jedna z moich ulubionych wersji :) Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham włoską kuchnię :) Z parmezanem smakuje genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię takie proste dania, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie dzisiaj też szpinak! Ostatnio miałam ogromną ochotę:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniały :) Ślinianki pracują :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka