czwartek, 7 stycznia 2016

Grochówka


Składniki:
  • 2 szklanki żółtego grochu łuskanego
  • 8 szklanek wody
  • 2 cebule
  • 150 g wędzonego boczku
  • sól i pieprz
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • 1/4 łyżeczki tymianku
  • 1 szczypta szałwii
Groch moczymy w wodzie przez całą noc.
Przekładamy groch do garnka (wraz z wodą,w której się moczył). Cebulę siekamy,boczek kroimy w kostkę.
Boczek i cebulę przekładamy do garnka z grochem i gotujemy przez ok. 2 godziny. Doprawiamy.

6 komentarzy :

  1. Przypomniała nam się grochówka naszej babci :D Musimy zrobić swoją bo da babci daleko :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe babcina kuchnia zawsze najlepsza

      Usuń
  2. Jak ja lubię tą zupkę :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ mi smaka narobiłas. ;) uwielbiam grochówkę

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka