wtorek, 29 grudnia 2015

Pieczone mielone


Tradycyjne mielone w nieco chudszej wersji. Nie smazymy a pieczemy. Bułka tarta również jest nie potrzebna. 
Osobiscie wole tą wersje mielonych,są smaczniejsze,bardziej soczyste. 

Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 ziemniak
  • 1 cebula
  • sól i pieprz
  • jajko
Piekarnik nastaw na 180 C.
Naczynie żaroodporne delikatnie natrzyj olejem rzepakowym. 
Ziemniaka obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj mięso, i drobno posiekaną cebulę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wyrób mięso na kotlety. Z mięsa formuj średniej wielkości kotlety i układaj w natłuszczonym naczyniu.
Kotlety piecz przez ok. 15-20 minut. Najlepiej przed wyjęciem sprawdzić czy nie są surowe.

wtorek, 22 grudnia 2015

Sałatka śledziowa z burakiem


Wigilia, to chyba jedyny czas,kiedy w moim domu jest ryba. Nie przepadam za rybą,na co dzień nie jadam jej w ogóle. Czasem coś aby dziecku przygotuje.
W Wigilię podobno powinno się spróbować każdej potrawy,nawet jeśli się czegoś nie lubi. Oczywiście próbuje,po kęsie wszystkiego..noo prawie bo kompotu z suszu nie ruszę ! 

Składniki:
  • 300 g filetów śledziowych w oleju
  • 3 buraki
  • 3 jajka
  • cebula
  • 3 ziemniaki ugotowane w mundurkach
  • majonez
  • sól i pieprz
Buraki ugotuj (najlepiej zrobić,to dzień wcześniej). Jajka ugotuj na twardo.
Filety śledziowe pokrój w kostkę. Tak samo cebulę,ziemniaki,buraczki i jajka.
Wszystkie składniki przełóż do miski. Dodaj majonez,sól i pieprz do smaku. Wymieszaj.


Wytrawne potrawy wigilijne

niedziela, 20 grudnia 2015

Barszcz czerwony z uszkami


Składniki:
Barszcz:
  • 2 kg buraków
  • 200 g marchewki
  • 1/2 kg jabłek
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 100 g suszonych śliwek
  • 4 l wody
  • 10 g majeranku
  • 2 ziarna pieprzu
  • 50 ml octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz biały
Do wody wrzuć liście laurowe,pieprz czarny,ziele angielskie. Dodaj śliwki,obrane i pokrojone na mniejsze kawałki jabłka,pokrojoną marchewkę,obrane i pokrojone buraki oraz ząbki czosnku.
Dopraw majerankiem i dolej ocet balsamiczny.
Całość zagotuj. Gotuj ok. 2 minut od momentu zagotowania.
Zdejmij z ognia,przykryj czystą,lnianą ściereczką i odstaw w chłodne miejsce na całą noc.

Uszka:
  • 500 g mąki
  • 120 g suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 1-2 łyżeczki soli
  • 150 ml ciepłej wody
  • olej rzepakowy
Grzyby namocz w letniej wodzie przez ok. 20 minut,po czym gotuj je w tej samej wodzie przez 30 minut.
Grzyby drobno pokrój lub zmiel przez maszynkę. Przełóż do miski.
Cebulę drobno posiekaj i zeszklij ją na patelni,dodaj odrobinę majeranku,białego pieprzu i soli.
Dodaj odrobinę oleju rzepakowego. Do cebuli dodaj grzyby i podduś przez chwilę. Ostudź.
Do miski wsyp mąkę,dodaj sól i wodę. Zacznij wyrabiać ciasto,dodaj odrobinę oleju i wyrób ciasto. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. 15 minut.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrób i podziel na 3 części.
Rozwałkuj je na stolnicy posypanej mąką. Z ciasta wycinaj kwadraty i na każdym połóż odrobinę farszu,ok. 1 łyżeczkę. 
Sklej uszka. Gotowe odstaw na 10 minut.
Uszka gotuj w osolonym wrzątku i wyjmij je łyżką cedzakową po ok. 3 minutach od momentu wypłynięcia na wierzch.
Barszcz odcedź i zagotuj. Dopraw solą,białym pieprzem i octem balsamicznym.
Podawaj z uszkami.

*- przepis pochodzi z książki Pascal kontra Okrasa

Wytrawne potrawy wigilijne

sobota, 19 grudnia 2015

Piernik na piwie


Pierniczenia ciąg dalszy. Był piernik z konfiturą, przyszedł czas na piernik,ale na piwie. Koniecznie spróbujcie.

Składniki:
  • 160 ml ciemnego piwa
  • 150 g miodu
  • 180 ml oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 10 łyżek cukru
  • 2 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • 1 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Piwo zagotuj,zdejmij z ognia.
Mąkę wymieszaj z kakao,sodą,imbirem i cynamonem. 
Jajka ubij z cukrem,miodem i olejem. Nie przerywając miksowania dodawaj na przemian piwo i mąkę.
Ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 175 C przez ok. 1 godzinę.


Świąteczne słodkości! 2015 Dobrze wypieczone święta

czwartek, 17 grudnia 2015

Piernik z konfiturą


Już tylko tydzień do Świąt. Wysprzątane? Lista zakupów jest? A co ze świątecznym menu? Gotowe? 
Przyznam,że ja na chwilę obecną 'latam' jak szalona. Menu oczywiście gotowe,to już dawno zrobiłam :p Alee porządki,malowanie,a to dziecko chore itd.. Nooo..ale powoli wszystko ogarnę.
Składniki:
  • 125 g margaryny
  • 2 jajka
  • 250 g cukru
  • 400 g mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • powidła śliwkowe lub konfitura
  • polewa czekoladowa
  • bakalie
Margarynę rozpuść i odstaw  by przestygła.
Jajka wraz z cukrem ubij. Dodawaj po kolei mleko,kakao,mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą do piernika. Na koniec wlej roztopioną margarynę,przemieszaj i dodaj oprószone mąką bakalie. Dokładnie wymieszaj.
Ciasto wyłóż do wysmarowanej tłuszczem formy i piecz w piekarniku nagrzanym do 160 C przez ok. 1 godzinę.
Ostudzone ciasto przekrój na pół i posmaruj powidłami. Polej polewą.

Świąteczne słodkości! 2015Dobrze wypieczone święta

poniedziałek, 14 grudnia 2015

Kluseczki bananowe


Mając dziecko w domu, nie raz trzeba się natrudzić żeby zjadło cokolwiek,a zwłaszcza jeśli przez dłuższy czas chorowało i niestety samopoczucie już nie to. 
Jak normalnie zjada wszystko,tak teraz zwłaszcza ze śniadaniem i obiadem ma problem. Tego nie,bo nie. Tego nie lubi,chociaż normalnie by zjadł,i tak w kółko. 
Więc muszę cały czas coś wymyślać żeby w ogóle zjadł cokolwiek. 
Ostatnio był w fazie 'kanapek' już mu przeszło,to co teraz? Zrobiłam kluseczki,owszem smakowały.zjadł i nie marudził. W końcu ! 

Składniki:
  • 2 banany
  • 250 g białego sera
  • 2 jajka
  • 200 g mąki
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 szklanka soku jabłkowego
Banany obierz i rozgnieć widelcem,przełóż do miseczki. Do rozgniecionych bananów dodaj ser i jajka. Składniki dokładnie wymieszaj.
Do masy bananowej dodaj mąkę i sól. Wymieszaj.
W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Kluski kładź łyżką na gotującą się wodę. Gotuj przez ok. 2 minuty od momentu wypłynięcia.
Do rondelka wlej sok jabłkowy,dodaj cukier. Rondelek postaw na małym ogniu i gotuj do momentu aż zgęstnieje.
Kluski podawaj polane sosem.

niedziela, 13 grudnia 2015

Rolada pomarańczowa


Składniki:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki
  • dżem pomarańczowy
  • 15 dag cukru pudru
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżka soku pomarańczowego
Żółtka utrzyj z cukrem, a białka ubij na sztywną pianę. Do ubitych białek dodaj żółtka.
Mieszając dodawaj mąkę.
Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok. 15-20 minut.
Upieczoną roladę posyp odrobiną cukru pudru,przykryj wilgotną ściereczką i odwróć spodem do góry.
Roladę zwiń ze ściereczką i odstaw  do przestygnięcia.
Przestudzoną roladę rozwiń i posmaruj dżemem pomarańczowym. Zwiń roladę.
Przygotuj lukier.
Cukier puder utrzyj ze śmietaną i sokiem pomarańczowym..
Polukruj ciasto.
Dodatkowo roladę możesz np. posypać wiórkami kokosowymi lub startą skórką z pomarańczy.

piątek, 11 grudnia 2015

Dosa


Czy wspomniałam już,że lubię naleśniki? ;) Chyba tak. Uwielbiam ! 
Dzisiaj nieco inna propozycja. Będzie,to dosa,która pochodzi z Indii. 
Nieco różni się od naszych naleśników..ale obiecuję,że jest równie dobra co te nasze,tradycyjne.
Z czym podawać dosę ?
Zależy co lubicie. Może być,to domowy dżem,jogurt,czatnej z cebuli,kokosowym,z sambarem (zupa) ja najczęściej podaję dosę z czatnejami.

Składniki:
  • 100 g ryżu, najlepiej basmati
  • 100 g czerwonej soczewicy
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczka soli
  • olej do smażenia
Soczewicę i ryż przełóż do osobnych miseczek,zalej wodą i odstaw na całą noc.
Następnego dnia odlej wodę. Osobno zmiksuj soczewicę i ryż. Następnie przełóż ryż i soczewicę do miski i wymieszaj.
Dodaj jogurt,paprykę i sól. Dokładnie wymieszaj. 
Tak przygotowane ciasto odstaw na ok. 4 godziny.
Patelnie wysmaruj olejem. Najlepiej używając do tego pędzelka, lub po prostu ręcznika papierowego.
Rozgrzej patelnie.
Gdy patelnia będzie już dobrze rozgrzana zdejmij ją na chwilę z ognia i łyżką wazową nałóż ciasto. Najpierw ciasto nałóż na środek patelni, następnie okrągłymi ruchami rozprowadź ciasto na  patelni.
Patelnie postaw ponownie na kuchence i smaż dose do zarumienienia się.
Dose smażymy tylko z jednej strony.

Kuchnia wegetariańska i wegańska

środa, 9 grudnia 2015

Czatnej z jabłek


Składniki:
  • 2 kg jabłek
  • 1 l octu z białego wina
  • 500 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżka mielonego imbiru
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżka gorczycy
  • 5 goździków
  • laska cynamonu
  • 5 ziaren pieprzu
  • 3 ząbki czosnku
Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Przełóż do garnka,dodaj ocet,cukier i gotuj do momentu,gdy jabłka będą miękkie.
Czosnek obierz i dodaj do gotujących się jabłek. Do jabłek dodaj również cynamon i pozostałe składniki. Gotuj jeszcze przez 5 minut.
Jabłka zdejmij z ognia i odstaw by przestygły.
Gdy jabłka przestygną przełóż je do pojemniczka,włóż na 2 dni do lodówki.
Czatnej od czasu do czasu należy przemieszać. Po tym czasie z jabłek wyjmij czosnek,cynamon i przełóż do słoiczków.

wtorek, 8 grudnia 2015

Rogaliki orkiszowe


Oryginalnie powinny być 'rogaliki owsiane' . Dlaczego? 
Przepis pochodzi z bloga dziewczyn Candy Pandas. Dziewczyny do zrobienia rogalików użyły mąki owsianej,ja za to miałam sporo mąki orkiszowej więc,,tak wyszło :P
Rogaliki nadziałam powidłami,część czekoladą..inaczej dziecko nie dałoby mi żyć! 
Rogaliki posypałam wiórkami kokosowymi i cukrem trzcinowym. Pycha !

Składniki:
  • 300 g mąki może być owsiana albo orkiszowa
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 20 g drożdży
  • jajko
  • 40 g masła
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ok 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 2-3 szczypty kurkumy
  • białko do posmarowania rogali
  • ulubiony dżem,powidła najlepiej domowe
  • coś do posypania
Masło rozpuść,odstaw by przestygło. Drożdże wymieszaj z odrobiną mleka,ksylitolem i 3 łyżkami mąki. Odstaw w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować.
Jajko roztrzep z solą,dodaj sok z cytryny,kurkumę,masło i pozostałe mleko. 
Po czym dodaj mąkę i drożdże. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce aby ciasto wyrosło, ok. 30-40 minut.
Gdy ciasto już nam ładnie wyrośnie dzielimy sobie ciasto na kilka części (w zależności jak duże mają być rogaliki 2-4 części). Następnie każdy kawałek ciasta rozwałkujemy i wycinamy trójkąty. Na każdy trójkąt kładziemy nasze nadzienie i zwijamy rogaliki.
Rogaliki smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy np. wiórkami kokosowymi.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C. przez ok. 20 minut. 

niedziela, 6 grudnia 2015

Schabowe pieczone z marchewką i serem


Składniki:
  • 5 kotletów
  • 2 cebule
  • 4 marchewki
  • 20-30 dag żółtego sera
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1-2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 3 łyżki majonezu
Piekarnik nastaw na 190 C.
Marchewkę i cebulę obierz. Marchewkę pokrój w plasterki,cebulę w piórka.
Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż marchewkę,na marchewkę cebulę. Warzywa posyp słodką papryką i ziołami.
Kotlety delikatnie rozbij i oprósz solą i pieprzem. Kotlety wyłóż do naczynia żaroodpornego.
Mięso posmaruj majonezem i posyp serem startym na tarce o dużych oczkach.
Piecz przez ok. 15 minut.

czwartek, 3 grudnia 2015

Omlet z parówkami


Ostatnio moje śniadania nie wyglądają zbyt ciekawie. Chyba się rozleniwiłam. Zjadam jakiegoś banana,czy kawałek innego owoca lub dojadam resztki śniadania mojego dziecka. Dzisiaj jednak wzięłam się w garść i zrobiłam.. Omlecik. Częstujcie się.

Składniki:
  • 4 parówki
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • sól i pieprz
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
Jajka roztrzep z mlekiem,dopraw solą i pieprzem. Dodaj posiekany szczypiorek i wymieszaj.
Parówki pokrój w plasterki i zarumień na odrobinie oleju.
Jajka smaż na ok. 1-2 łyżkach oleju.
Gdy jajka się zetną na połowie omletu wyłóż parówki i posmaruj np. ketchupem.
Omlet złóż na pół i podawaj.

środa, 2 grudnia 2015

Potrawka z kurczaka


Składniki:
  • 60 dag piersi z kurczaka
  • 3 łyżki mąki
  • 2 cebule
  • 4 łodygi selera naciowego
  • sól do smaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 2 liście laurowe
  • puszka krojonych pomidorów
  • 1/2 l wywaru warzywnego
  • pieprz
  • 1 łyżka cukru
  • chili
  • tymianek
  • 3 łyżki masła
Piekarnik nastaw na 200 C. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
Mąkę wsyp na przygotowaną blaszkę,wstaw do nagrzanego piekarnika i praż przez kilka minut.
Mięso pokrój w kostkę,oprósz solą,pieprzem i chili. Obsmaż na 2 łyżkach masła.
Cebulę obierz i drobno posiekaj,seler pokrój na drobne kawałki.
Paprykę pozbaw nasion i pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę.
W garnku rozgrzej 1 łyżkę masła i wrzuć warzywa wraz z czosnkiem. Dodaj szczyptę tymianku,liście laurowe,cukier i smaż przez ok. 5 minut.
Dodaj pomidory z puszki wraz z zalewą,uprażoną wcześniej mąką i wywar.
Doprowadź do wrzenia,zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 20 minut.
Garnek zdejmij ognia i dopraw do smaku.

wtorek, 1 grudnia 2015

Budyń bananowy


Domowy budyń,proszę bardzo. Zdrowy,słodki,owocowy. Przygotowanie budyniu zajmuje dosłownie chwilę. Świetny deser nie tylko dla maluchów,dla tych starszych łasuchów także.

Składniki:
  • 2 banany
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
Banany obierz,pokrój na kawałki i przełóż do miski.
Do bananów dodaj mleko i mąkę. Wszystko dokładnie zmiksuj blenderem. 
Zmiksowane banany przelej do rondla i gotuj do momentu aż budyń się zagotuje.
Przelej do miseczek i odstaw na ok. 1 godzinę.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka